Temat Łazienka bez barier

• Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Mistrz glazurnik, Toruń 608 386 506
Więcej
2012/02/28 14:51 #1 przez
Łazienka bez barier was created by
Przygotowuję się do adaptacji łazienki dla 12-sto letniego chłopca na wózku. Przyznaję, że praktycznie wiem nie wiele na ten temat i z stąd moja prośba o pomoc. Głównie chodzi mi o porady praktyczne jak to zrobić aby ułatwić korzystanie z łazienki. Przyda mi się wszystko - od tego jak to zrobić do tego gdzie kupić i za ile. Najbardziej zależy mi na rozwiązaniach praktycznych, które będą ułatwieniem dla chłopca i jego rodziców a jednocześnie by było to bezpieczne.

Zwykły użytkownik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/02/28 20:44 #2 przez
Użytkownik odpowiedział w temacie Łazienka bez barier

Przygotowuję się do adaptacji łazienki dla 12-sto letniego chłopca na wózku. Przyznaję, że praktycznie wiem nie wiele na ten temat i z stąd moja prośba o pomoc. Głównie chodzi mi o porady praktyczne jak to zrobić aby ułatwić korzystanie z łazienki. Przyda mi się wszystko - od tego jak to zrobić do tego gdzie kupić i za ile. Najbardziej zależy mi na rozwiązaniach praktycznych, które będą ułatwieniem dla chłopca i jego rodziców a jednocześnie by było to bezpieczne.

Zbyszek moim skromnym zdaniem ;skontaktuj się z osobą z miejskiego ośrodka pomocy społecznej z pionu technicznego gdyż oni są przy odbiorach takich łazienek dla osób niepelnosprawnych,napewno podpowiedzą jakie można używać materiały z atestami itp ,MOPS dotuje również w wykonaniu takich prac.

• Gość
  • Gość
2012/02/28 21:09 #3 przez

Zbyszku,zacznę od tego że PEFRON ma na to fundusze,rodzice powinni się za tym zakręcić,warto.
A teraz technicznie;drzwi 90 cm,jeżeli można,brodzik z odpływem liniowym na równo z płytkami,żadnych progów, w kabinie dwa uchwyty i krzesełko składane, baterie najlepiej z termostatem ,wc może być podwieszany,ale powinieneś mieć możliwość zamontować dwa uchwyty równolegle do wc,jeden stały drugi składany,umywalka zamontowana tak aby można było dojechać wózkiem,ja proponuję Ci na blatową wpuszczaną i osadzoną niżej żeby po kilku latach zmienić bez większych modernizacji na umywalkę stawianą na blacie,oczywiście uchwyt co najmniej jeden,wszystkie uchwyty ,krzesełko ,muszą mieć atest, kontakty,gniazda,zgodne z bhp.Płytki na posadzce antypoślizgowe.
Jak będziesz miał pytania to pisz

Więcej
2012/02/29 07:34 #4 przez

tomala

• Gość
  • Gość
2012/04/11 16:18 #5 przez
Dwadzieścia parę lat temu remontowałem mieszkanie niepełnosprawnej babci w Oslo. Akurat z wyłączeniem łazienki, ale testowaliśmy urządzenia. Na suficie zamontowana była szyna z jeżdżącym wuciągiem z pasami. Można było podpiąć się siedząc na wózku i pojechać do wanny lub na kibelek. Podpowiadam pomysł, ale nie mam namiarów. Wiem, że Werkoś robił kilka łazienek dla niepełnosprawnych.
Hej

• Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
Więcej
2012/04/11 16:25 #6 przez
Dzięki Paweł, ale już wszystko mam dopracowane, w piątek zaczynam rozwałkę starej, notabene mojej roboty. Będę miał okazję zobaczyć jak tak naprawdę zrobiłem 12 lat temu.

Zwykły użytkownik

• Gość
  • Gość
2012/04/11 16:40 #7 przez
Ciekawe doświadczenie :)
Ale lepiej się uczyć na cudzuch błędach niż swoich:)
Hej

Więcej
2012/04/11 21:06 #8 przez

Dzięki Paweł, ale już wszystko mam dopracowane, w piątek zaczynam rozwałkę starej, notabene mojej roboty. Będę miał okazję zobaczyć jak tak naprawdę zrobiłem 12 lat temu.

Koniecznie pochwal się jak po 12 latach łazienka się miała:)
Ja stąpałem po balkoniku co naście lat temu plusem bez hydro i żadnego gruntu kleiłem dużo grubiej niż na grzebień-nadal się trzyma i nie jest głuchy:)

• Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
Więcej
2012/05/06 13:22 - 2016/11/28 22:54 #9 przez
Łazienka skończona a efekty można zobaczyć tu: remontytorun.pl/galeria-lazienki

Info dla Czarka: kafle odpadały z tynkiem a klejone były na Atlas Inter

Zwykły użytkownik
Ostatnia2016/11/28 22:54 edycja: od.

Więcej
2012/05/06 21:49 #10 przez
Efekt gitara,tylko czy ta listwa w brodziku była niezbędna,chodzi o wózek,5 :)

tomala

• Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
Więcej
2012/05/06 22:15 #11 przez
Tomku, uważam że tak ponieważ pole brodzika i reszta łazienki to dwie płyty posadzkowe i obawiałem się, że sam silikon nie wystarczy. Poza tym była to też sugestia inwestora z obawy przed przelaniem się wody. Dla wózka nie ma to znaczenia, ponieważ chłopiec tylko dojeżdża do kabiny i jest przenoszony na siedzisko.

Zwykły użytkownik

Więcej
2024/11/06 09:30 #12 przez
Osobiście uważam za dobre rozwiązanie oraz alternatywę dla kabiny prysznicowej wannę z drzwiami Medica H5621, nie wiem jak osoba na wózku sobie poradzi z takim rozwiązaniem gdyż to kwestia indywidualna. Moja babcia jest zadowolona w 100 % przedmiot refundowany przez Pfron co znacznie ułatwiło podjęcie decyzji.

Moderatorzy:

Poczta PW

Nie jesteś zalogowany.

Nowe posty

• Brak postów do publikacji.
Czas generowania strony: 0.213 s.