Temat
Łazienka bez barier
- Wylogowany
- Elite Member
- Mistrz glazurnik, Toruń 608 386 506
Zwykły użytkownik
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Wylogowany
- Wiceprezes SSRW
- Otrzymane podziękowania: 22
Przygotowuję się do adaptacji łazienki dla 12-sto letniego chłopca na wózku. Przyznaję, że praktycznie wiem nie wiele na ten temat i z stąd moja prośba o pomoc. Głównie chodzi mi o porady praktyczne jak to zrobić aby ułatwić korzystanie z łazienki. Przyda mi się wszystko - od tego jak to zrobić do tego gdzie kupić i za ile. Najbardziej zależy mi na rozwiązaniach praktycznych, które będą ułatwieniem dla chłopca i jego rodziców a jednocześnie by było to bezpieczne.
Zbyszek moim skromnym zdaniem ;skontaktuj się z osobą z miejskiego ośrodka pomocy społecznej z pionu technicznego gdyż oni są przy odbiorach takich łazienek dla osób niepelnosprawnych,napewno podpowiedzą jakie można używać materiały z atestami itp ,MOPS dotuje również w wykonaniu takich prac.
- Gość
Przygotowuję się do adaptacji łazienki dla 12-sto letniego chłopca na wózku. Przyznaję, że praktycznie wiem nie wiele na ten temat i z stąd moja prośba o pomoc. Głównie chodzi mi o porady praktyczne jak to zrobić aby ułatwić korzystanie z łazienki. Przyda mi się wszystko - od tego jak to zrobić do tego gdzie kupić i za ile. Najbardziej zależy mi na rozwiązaniach praktycznych, które będą ułatwieniem dla chłopca i jego rodziców a jednocześnie by było to bezpieczne.
Zbyszku,zacznę od tego że PEFRON ma na to fundusze,rodzice powinni się za tym zakręcić,warto.
A teraz technicznie;drzwi 90 cm,jeżeli można,brodzik z odpływem liniowym na równo z płytkami,żadnych progów, w kabinie dwa uchwyty i krzesełko składane, baterie najlepiej z termostatem ,wc może być podwieszany,ale powinieneś mieć możliwość zamontować dwa uchwyty równolegle do wc,jeden stały drugi składany,umywalka zamontowana tak aby można było dojechać wózkiem,ja proponuję Ci na blatową wpuszczaną i osadzoną niżej żeby po kilku latach zmienić bez większych modernizacji na umywalkę stawianą na blacie,oczywiście uchwyt co najmniej jeden,wszystkie uchwyty ,krzesełko ,muszą mieć atest, kontakty,gniazda,zgodne z bhp.Płytki na posadzce antypoślizgowe.
Jak będziesz miał pytania to pisz
- Wylogowany
- Członek Założyciel
- tel.513754967
- Otrzymane podziękowania: 61
www.lazienkowy.pl/851-37-1845-lazienka-d...wnych--przepisy.html
www.archiwum.polskiinstalator.com.pl/artyk/2004-06/lazienki.htm
www.e-lazienki.pl/a/8241,lazienka-dla-niepelnosprawnych1
makoinstal.pl/uchwyty/
Oczywiście jeżeli pod PFRON to obowiązuje reżim technologiczny.
Jest tego sporo w necie:
www.google.pl/search?q=%C5%82azienka+dla...ae2&biw=1280&bih=640
tomala
- Gość
Hej
- Wylogowany
- Elite Member
Zwykły użytkownik
- Gość
Ale lepiej się uczyć na cudzuch błędach niż swoich:)
Hej
- Wylogowany
- Junior Member
Koniecznie pochwal się jak po 12 latach łazienka się miała:)Dzięki Paweł, ale już wszystko mam dopracowane, w piątek zaczynam rozwałkę starej, notabene mojej roboty. Będę miał okazję zobaczyć jak tak naprawdę zrobiłem 12 lat temu.
Ja stąpałem po balkoniku co naście lat temu plusem bez hydro i żadnego gruntu kleiłem dużo grubiej niż na grzebień-nadal się trzyma i nie jest głuchy:)
- Wylogowany
- Elite Member
Info dla Czarka: kafle odpadały z tynkiem a klejone były na Atlas Inter
Zwykły użytkownik
- Wylogowany
- Członek Założyciel
- tel.513754967
- Otrzymane podziękowania: 61
tomala
- Wylogowany
- Elite Member
Zwykły użytkownik
- Wylogowany
- New Member
- Otrzymane podziękowania: 0
Poczta PW
Nie jesteś zalogowany.
Nowe posty
- Brak postów do publikacji.